Fresenius Kabi Emmen behaalt AEO certificaat

 In Nieuws

Uitreiking AEO(C) – vergunning

Na bijna een jaar voorbereidingen zijn we erin geslaagd om een AEO-vergunning te bemachtigen. De letters AEO staan voor Authorised Economic Operator, geautoriseerde marktdeelnemer en vindt zijn oorsprong bij de terroristische aanslag op 11 september 2001 in New York.

Er zijn drie soorten AEO-vergunningen: AEO-C, AEO-F en AEO-S. AEO-C heeft betrekking op douanevereenvoudigingen, AEO-F op safety & security, daarnaast is een gecombineerde vergunning mogelijk (AEO-S). Wij hebben eerst voor AEO-C gekozen met de intentie om volgend jaar voor AEO-S te gaan.

Een bedrijf dat een AEO-vergunning heeft verkregen wordt in de gehele EU als betrouwbaar beschouwd op het gebied van douane-transacties. Daarom komt een AEO bedrijf in de hele EU voor voordelen in aanmerking.

De belangrijkste voordelen van het behalen van deze (C-)vergunning zijn:

  • Minder fysieke en documentcontroles (de douane kent ons immers).
  • Voorrang bij controle als Fresenius Kabi vestiging Eco voor een controle is geselecteerd.
  • Op verzoek kan een controle op een bepaalde plaats plaatsvinden.
  • Geen controle op eerder gecontroleerde criteria bij een latere vergunningaanvraag.
  • Een AEO-vergunning is niet alleen in de hele EU geldig, maar wordt ook door veel andere landen in de wereld erkend.

Het komt erop neer dat import en export veel eenvoudiger kan verlopen. Ook dat we enkele bestaande douanevereenvoudiging-vergunningen kunnen behouden die moeten voldoen aan de nieuwe douanewetgeving (DWU). Ook kunnen we in de nabije toekomst gebruik maken van zo genoemde ‘veredelingsregelingen’. Hierdoor hoeven we in bepaalde gevallen geen invoerrechten betalen op buiten de EU ingekochte grondstoffen.

Binnen Fresenius zijn wereldwijd slechts enkele andere vestigingen in het bezit van een AEO-status.