Een rijk verleden

Historie

Sinds 1979 speelt Emmer-Compascuum een vooraanstaande rol in de ontwikkeling van techniek en productie van systemen in relatie tot innovatieve infusie- en transfusietherapieën voor ernstig en/of chronisch zieke patiënten.

Het Rode Kruis

Het succesverhaal begint in 1939 bij het Nederlandse Rode kruis. Het Nederlandse Rode kruis ging een samenwerking aan met de geneeskundige dienst van de landmacht onder de naam Amsterdamse Conserveerinrichting Noord. Deze instantie had als doel het langdurig kunnen opslaan van bloed en zorg te dragen voor bloedtransfusieapparatuur. Deze werkzaamheden werden in 1943 overgenomen door Het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst (CLB).

De productie van bloedtransfusieapparatuur en disposables wordt in 1979 overgenomen door het NPBI (Nederlandse Productielaboratorium voor Bloedtransfusieapparatuur en Infusievloeistoffen) dat zich vestigt in Emmer-Compascuum en de grootste werkgever van de regio wordt. Daarmee is de basis voor de huidige organisatie Fresenius Kabi gelegd.

Fresenius Kabi en de Fresenius Groep

Fresenius Kabi is onderdeel van de van oorsprong Duitse Fresenius Groep, opgericht in 1912. De groep is wereldwijd actief. Fresenius Kabi is toonaangevend in transfusietechnologie. In Nederland is Fresenius Kabi vertegenwoordigd met een marketing- en salesorganisatie in Zeist en een productielocatie in Emmer-Compascuum. In Emmer-Compascuum worden essentiële onderdelen vervaardigd voor innovatieve bloedscheidingssystemen die wereldwijd worden gebruikt door ziekenhuizen en bloedbanken. Het gaat om hoogwaardige componenten voor:

  1. Aferese apparatuur voor Cel Separatie
    Het is bedoeld om bloed tijdens de afname bij de donor te scheiden in diverse componenten.
  2. Continue Autologe Transfusie Systemen
    Het is bedoeld om bij operatie verloren bloed te zuiveren, te scheiden en door transfusie aan de patiënt terug te geven.

Fresenius Kabi in Emmer-Compascuum beschikt over een eigen laboratorium en biedt werk aan ruim 200 medewerkers.

Toekomst

Bij Fresenius Kabi zal tot circa 2024 werken aan de productie van bloedtransfusieapparatuur en disposables. Vanaf 2021 richten onze werkzaamheden zich ook op de productie van medische voeding (Enteral Nutrition) en produceren wij op hoog niveau miljoenen zakjes met klinische sondevoeding.