Ingenieuze machines voor bloedscheiding of transfusie

Fresenius Kabi is wereldwijd toonaangevend in transfusietechnologie. In Emmer-Compascuum zijn wij verantwoordelijk voor de productie van eenmalig te gebruiken componenten voor ingenieuze machines, waarmee autotransfusies en aferesetherapieën worden uitgevoerd. Zo zorgen wij voor veiligheid en kwaliteit in kritieke situaties.

Wat is autotransfusie?

Autotransfusie betekent dat een patiënt tijdens of na afloop van een operatie zijn eigen bloed terugkrijgt. De volledige omschrijving luidt ‘autologe bloedtransfusie’, waarbij ‘autoloog’ staat voor lichaamseigen. De teruggave van eigen bloed verkleint de kans op besmetting met via het bloed overdraagbare ziektekiemen en zorgt voor sneller herstel.

Maximale patiëntveiligheid

Bij autotransfusie staat de CATS centraal (Continu Auto Transfusie Systeem) dat naast de operatie tafel van de patiënt staat opgesteld. Dit systeem op wielen is ontwikkeld en gemaakt door Fresenius Kabi. In Emmer-Compascuum produceren wij disposables voor transfusie zakken, reservoirs in het belang van de voorscheiding, centrifugekamers en complete auto transfusiesets. Voor maximale patiëntveiligheid mogen alle onderdelen die wij maken slechts één keer gebruikt.

             

Hoe het werkt…

Zo ingenieus als de CATS in elkaar zit, zo eenvoudig is de autotransfusie als proces op zich. Dit is wat er gebeurt zodra één van onze autotransfusiesets is geïnstalleerd.

  • Het bloed dat de patiënt tijdens een operatie verliest, wordt door één van onze slangen opgezogen;
  • De slang is aangesloten op een reservoir en op een zak met een antistollingsmiddel;
  • Het reservoir wordt met een pomp vacuüm gezogen, waardoor de slang zuigkracht krijgt;
  • In het reservoir worden mogelijke weefsel delen weg gefilterd;
  • Het bloed wordt doorgevoerd naar de centrifugekamer;
  • Door het centrifugeren worden de rode bloedcellen gescheiden van de andere bloeddelen (witte bloedlichaampjes, bloedplaatjes en plasma) en ontdaan van vetdeeltjes;
  • De schone rode bloedcellen worden via de transfusiezak- en slang teruggegeven aan de patiënt;
  • De overige bloeddelen worden verzameld in de afvalzak.

Het spreekt voor zich dat de patiëntveiligheid tijdens iedere autotransfusie gegarandeerd moet zijn. Wij maken onze disposables dan ook met de hoogst haalbare zorgvuldigheid en volgens extreem hoge, internationale kwaliteits- en veiligheidsnormen.

Wat is Aferese?

Aferese betekent letterlijk: wegnemen. Het is een medische, uitwendige ingreep, waarbij het bloed van een patiënt of donor met behulp van een verfijnde scheidingstechnologie wordt ontdaan van ‘ongezonde’ deeltjes. Het resterende bloed wordt teruggeven.

Bloedscheidingsmachine Fresenius Com.Tec®

De Fresenius Com.Tec®, een ingenieuze, in eigen huis ontwikkelde en wereldwijd gebruikte bloedscheidingsmachine, staat aan de basis van de aferese ingreep. Ook voor deze machine maakt Fresenius Kabi Emmen de vereiste disposables.

Aferesetherapieën

Er bestaan diverse aferesetherapieën die in belangrijke mate bijdragen aan de kwaliteit van leven van veel chronisch zieke patiënten en die in sommige situaties levens kan redden. Een veel voorkomende toepassing is het isoleren van bloedplasma. Hier vervangt een alternatieve vloeistof, het vloeibare bestanddeel van bloed. Ook wordt aferese veelvuldig ingezet voor de verwijdering van vetdeeltjes (lipoprotheïne) bij patiënten die lijden aan hypercholesterolemie. Dat is een erfelijke stofwisselingsstoornis die zorgt voor een onverantwoord hoog cholesterolgehalte. Ook bestaan er aferesetherapieën die worden ingezet bij leukemie, bloed- en vaatziekten en diverse auto-immuunziekten.

Aferese bij bloedtransfusie

Aferese speelt vaak ook een belangrijke rol bij bloedtransfusies. In dit geval wordt het bloed van de donor gescheiden op componenten die voor de patiënt relevant zijn. De rest van het bloed wordt aan de donor teruggegeven. Als proces is aferese vergelijkbaar met het autotransfusieproces. In beide gevallen staat de bij Fresenius Kabi Emmer-Compascuum vervaardigde, eenmalig te gebruiken mini-centrifuge centraal. En ook hier geldt: patiëntveiligheid en kwaliteit gaan voor alles. Onze producten worden daar continue zeer streng op gecontroleerd.